A város kulturális intézményei

Vigadó - Transilvania épülete

 A Vigadó épületét több ízben bővítik, legrégebbi része a Dél-nyugati szárny a XVIII. században épült, eredetileg a Wesselényiek zilahi rezidenciája, később városháza. 1895-99 között átépítik és kibővítik eklektikus-szecessziós stílusban. Első emeleti báltermét díszíti az ország páratlan szecessziós stílusú mennyezeti freskója, amely mintegy 250 négyzetméternyi. Ma előadásokat, koncerteket, konferenciákat szerveznek benne.

Piaţa Iuliu Maniu, nr. 4-6.

Tel: 0260 - 610 550

Email: webmaster@zalausj.ro

www.cladireatransilvania.ro

Megyei Történelmi és Művészeti Múzeum

A négy szárnyból álló múzeum épület, különböző periódusokban épült. Az első rész a legrégibb, a XIX. század végén épült, először a Zilahi Iparos egylet székhelye, később a pedig a kaszinója.

Történelmi részleget, modern virtuális múzeumot, a Ioan Sima Képzőművészeti Galériát és Takács Adalbert rovargyűjteményét foglalja magába. A múzeum előtt lévő lapidáriumban szobrok, síremlékek láthatóak, a népművészeti részlegen pedig fa, textil, kerámia tárgyak.

Strada Unirii 9.

Telefon: 0260 612 223

contact@muzeuzalau.ro

Szilágy Megyei Művelődési és Művészeti Központ

A Szilágy Megyei Művelődési és Művészeti Központ épülete 1854-ben készült el. Eredetileg laktanya volt, majd hadkiegészítő központ. 2010-ben restaurálták.

Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 12, Sălaj

Tel/fax: 0260/612870

Email: office@culturasalaj.ro

"Ioniță Scipione Bădescu" Megyei Múzeum

P-ţa Iuliu Maniu, Nr. 13

450016 Zalău, Sălaj

Telefon/Fax:+40-260-632007

e-mail: secretariat_bjs@yahoo.com

Városi Kultúrház 

str. 22 Decembrie 1989 nr. 3.

0260/661600

cmczalau@yahoo.com

 

Magyar közösségi házak, kulturális intézmények

Kálvineum oktatási és művelődési központ és kollégium

A város református magyarsága hetven évvel a felépítése után vehette igazán birtokba a Kálvineum oktatási és művelődési központot és kollégiumot. A második világháború idején nagy erőfeszítések árán, közadakozásból felépített épületet egy évvel az átadása után államosították, részleges visszaszolgáltatására és birtokba vételére a magyarságnak 2011-ig kellett várnia. A magyar állam támogatásával felújított épületet 2017-ben avatták fel.

Ady Endre Emlékház

A helyi magyar közösséget a költőgéniuszhoz kapcsolódó büszkesége sarkallta arra, hogy megvásárolja, felújítsa, majd szakmai segítséggel múzeummá alakítsa a Kraszna utcában azt a házrészt, amely egykor lakhelye volt a Wesselényi kollégium leghíresebb diákjának. A házat 2015-ben avatták fel.

A gyűjtemény az Ady Zilahon eltöltött diákéveiről emlékezők gondolataitól, a kor tárgyi emlékein át a családi vonatkozásokig, illetve az irodalomtörténeti munkákig terjed. 

EMKE – Magyar Ház

1992 őszén, a magyar könyvtárak telepítési programjának keretében, a kolozsvári Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány magyarországi támogatással megvásárolt egy családi házat, amit szerződés alapján meghatározatlan időre a zilahi EMKE használatába bocsátott. A szükséges átalakítás és felújítás után az épület két könyvtár­teremmel, gyűlésteremmel és mellékhelyiségekkel kezdte meg tevékenységét. A hivatalos megnyitó 1993. szeptember 5-én volt.

Kraszna utca 55.