A zilahi ártézi kút

A főtér artézi kútjának vizét a XIX század elejétől használják. A mintegy 400 méterről feltörő magas vastartalmú vizét mai napig használják a környék lakói. A kút tervezője ismeretlen. A kör alakú, medence szélén négy, sajnos megcsonkított angyalka látható. Hajdanán a kezükben lévő öntözőből csordogált a kristálytiszta víz, ma már csak a medence falán lévő csapon át folyik. A angyalkák szépen lefestve, de már szárnyak nélkül, de békésen mosolyogva figyelik az arra járót.

Evangélizációs istentisztelet

Evangélizációs istentiszteleti alkalmak, minden este 18 órától!
Helyszín: Zilahi Magyar Baptista Gyülekezet
              Str. Nicolae Bălcescu Nr.2, Zilah

Hétfő: Deák Zsolt; 
Kedd: Gál Lajos;
Szerda: Budai Lajos;
Csütörtök: Bodor Sándor;
Péntek-Vasárnap: Mike Sámuel

Szilágysági Magyar Majális Zilahon

„A Szilágyság Kulturális Egyesület és a Szilágy Társaság 2018. május 31-én szervezi meg a Hagyományőrző Majálist, amelynek idén is a Szikszai-park (zilahi nagyparkoló) ad otthont. A rendezvény partnere az RMDSZ Szilágy megyei szervezete, az RMDSZ zilahi szervezete és a Szilágy Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács” – ismertette Seres Dénes parlamenti képviselő.

Az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke elmondta, az idén is a hagyományok ápolására fektetnek főként hangsúlyt, oda figyelve a rendezvény nagyon jó családi hangulatának megőrzésére: „e napon magyar településeink közös erővel mutatják be a megye sokszínűségét, együtt főznek, táncolnak és teremtik meg a jó hangulatot. Már a déli óráktól kezdődően a helyi néptánccsoportok és népdalénekesek mutatkoznak be a színpadon, valamint megtekinthetőek a települések hagyományos sátrai is, ahol ételkülönlegességekkel várják az oda látogatókat”.

A Szilágysági Hagyományőrző Majális meghívottja idén:

Szabó Ádám zenész, énekes, tangóharmonikás, aki 2011-ben a Csillag születik színpadán próbált szerencsét, majd 2014-ben az X-Faktorban mutatkozott meg.

Szabó Ádám 20.30-kor lép színpadra, őt megelőzően a helyi Dynamit zenekar gondoskodik a jó hangulatról.

A gyermeknap közeledtével 17.30-tól a a Szeredás Népzenei Együttes gyermekműsora tekinthető meg.

Az együttes legfontosabb küldetése néphagyományaink kutatása, óvása, valamint feldolgozása és bemutatása annak érdekében, hogy a ma embere is átélhesse ezen ősi tradíciók évszázadok alatt kikristályosodott eszmeiségét és jelentéstartalmát.