1891 októberében Pungur Gyula, a zilahi polgári fiúiskola tanára indítványt tett Wesselényi Miklós szobrának felállítására a városi közgyűlésnél, amelyet el is fogadott. Az átadást a Millenáris évekre tervezték. A közadakozásnak köszönhetően 50 000 korona gyűlt össze. A szoborbizottság első körben számos országos hírű művész pályázatát bírálta el, de egyik sem nyerte el a tetszésüket. Végül a szintén országos hírű Fadrusz Jánosra esett a választásuk, aki nem késlekedett a tervekkel. Fadrusz 1897-ben készítette el a másfélszeres gipszmintát, majd a budapesti Beschorner céghez szállították kiöntésre, mely munkát csupán 1901 januárjában sikerült elvégezni. A szoborállítással párhuzamosan zajlott a főtér rendezése is, melyben Fadrusz is kivette a részét.

A leleplezésre több éves csúszással ugyan, de végül sor került, 1902. szeptember 18-án. A helyszínen ott volt az árvízi hajós fia, az akkori vármegyei főispán ifj. Wesselényi Miklós is, valamint számos erdélyi előkelőség, így a Bethlen, a Bornemisza, Teleki és Zichy családok. Wesselényi szobrát a románok bevonulásukkor nem döntötték le, 1935-ben viszont elérte végzete. A II. bécsi döntést követően feléledt a szobor újrafelállításának gondolata. 1942-ben állították fel az alkotást egy jóval magasabb emelvényen.  

Az akkori eseményeket filmhíradó is megörökítette. A híradóban elhangzó szöveg: A honvéd csapatok bevonulásának második évfordulóján leplezték le ismét Zilah főterén Erdély nagy fiának, Wesselényi Miklósnak ércszobrát, Fadrusz János alkotását. A szobrot a megszállás alatt ismeretlen tettesek ledöntötték. A merénylet után a zilahi magyarság elrejtette, hogy megmentse a beolvasztástól. Az ünnepi beszédet Szinyei Merse Jenő kultuszminiszter mondotta: "De Wesselényi példát mutat, hogy mindenütt ott legyünk, ahol veszedelemben forog a magyar élet. A pesti árvíz alkalmával ő volt a híres árvízi hajós, aki a magyar élet megmentése érdekében, szembe mert szállni az elemek haragjával. Nagyszerű férfi erőit és lobogó lelkét bőségesen áldozta, pazarolta országának, nemzetének és népének érdekében."

Az ötvenes években a szobrot bedeszkázták, majd újra láthatta a közönség. Több évnyi huzavona után, 2019-ben elkezdődött a szobor talapzatának felújítása.

Képek:

  1. Korabeli képeslap Zilahról.
  2. A szobor 1942-ben. Forrás: Fortepan / Kurutz Márton
  3. A szobor napjainkban
  4. Videó: https://filmhiradokonline.hu/